Het is niet zo dat er niet altijd geweld op aarde is geweest. Geweld tussen mensen onderling. Maar het is nu dichterbij gekomen. Oekraïne en de Gazastrook. Zo dichtbij verwart het ons. We willen dit niet. Het houdt je uit de slaap, de beelden van moeders en kinderen tussen de puinhopen, de wreedheden die worden begaan. Hoe kun je doorgaan met je leven in de wetenschap dat zoveel mensen op dit moment lijden?
De Boeddha leert ons dat we ons niet af moeten wenden van de werkelijkheid maar ook niet moet laten overdonderen door die werkelijkheid. We kunnen in onszelf het evenwicht vinden dat wordt uitgebeeld door het stille water dat zo glad is dat het alles weerspiegelt. Alles is erin zichtbaar zonder dat het de stilte verstoort. Gelijkmoedigheid is iets heel anders dan onverschilligheid. Sterker nog: ze zijn elkaars tegenovergestelde. Bij gelijkmoedigheid aanvaard je de werkelijkheid zoals deze is. Dat wil niet zeggen dat je niets doet. Maar alles wat je doet doe je uit liefde. Je omarmt de werkelijkheid en vindt in actieve verbinding en betrokkenheid innerlijke rust. Daar is moed voor nodig, ‘onverschrokkenheid’. Bij onverschilligheid keer je juist af van de werkelijkheid. Je verbreekt de verbinding met wat is. En je wordt geleefd door angst en boosheid.
Hoe verhouden we ons tot onrecht en geweld? En tot de geweldpleger?
Satish Kumar herinnert ons in ‘De Boeddha en de terrorist’ aan een in dit verband betekenisvolle fabel over geweld en spiritualiteit. (‘Terrorist’ hier in de betekenis van ‘terror-brenger’, ‘geweldpleger’, ‘angst-aanjager’).
